„Fostering Artistic Practices”/Concurs de proiecte în domeniul artelor vizuale/ ICR Veneţia

„Fostering Artistic Practices” - concurs de proiecte în domeniul artelor vizuale pentru anul 2011 la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia anunţă organizarea unui concurs de proiecte pentru anul 2011 în domeniul artelor vizuale. Proiectele sunt destinate celor două spaţii expoziţionale proprii, Noua Galerie şi Mica Galerie. Concursul face parte din strategia în domeniul artelor vizuale a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, având ca temă în anul 2011 „Fostering Artistic Practices” („Încurajarea practicilor artistice”). Principalul obiectiv al strategiei este de a oferi artiştilor vizuali oportunitatea de a înţelege şi de a interacţiona cu profilul specific şi cu patrimoniul institutului.

Regulament privind concursul de proiecte în domeniul artelor vizuale pentru anul 2011 la IRCCU Veneţia

I. Preambul

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (numit în cele ce urmează IRCCU Veneţia), în conformitate cu prevederile art.3 lit. j din Legea nr.356/2003, organizează concursul de proiecte pentru proiectele din anul 2011 în domeniul artelor vizuale.

II. Tema

Tema strategiei IRCCU Veneţia în domeniul artelor vizuale pentru anul 2011 va fi „Fostering Artistic Practices“ („Încurajarea practicilor artistice”).


III. Concept

Scopul strategiei IRCCU Veneţia în domeniul artelor vizuale, precum şi al organizării prezentului concurs este de a oferi artiştilor vizuali oportunitatea de a înţelege/interacţiona cu profilul specific şi cu patrimoniul IRCCU Veneţia (situarea sa în peisajul cultural al oraşului, rolul său în cercetarea umanistică, istoria, documentele sale, colecţia sa de artă etc.).
Definirea obiectivului a plecat de la constatarea că practicile artistice contemporane sunt tot mai mult focalizate asupra istoriei (recente sau nu, private sau colective), rescrierea acesteia dintr-o perspectivă insolită, asupra arhivei ca substanţă/material a/al creaţiei, asupra documentului cândva rătăcit sau doar inert, aflat în suspans.
Candidaţii vor trebui să acorde proiectului propus semnificaţia unei expoziţii şi nu aceea de simplă documentare/publicare.
Astfel, intenţia IRCCU Veneţia este de a oferi autorilor câştigători nu atât o direcţie tematică, ci un cadru metodologic de lucru, favorizând practica artistică.
Concursul este adresat autorilor din variatele domenii ale artelor vizuale, care pot propune acţiuni/gesturi/răspunsuri creative care să fructifice limbaje şi strategii proprii ştiinţelor umane (sociologia, antropologia, istoria etc.).

IV. Juriul

Se va constitui un juriu care va stabili o temă anuală a concursului de proiecte în domeniul artelor vizuale la IRCCU Veneţia. Juriul se va întruni la Veneţia după depunerea candidaturilor pentru evaluarea şi selecţia proiectelor câştigătoare. Acesta este constituit dintr-un număr impar de membri, desemnaţi prin ordin al Preşedintelui Institutului Cultural Român la propunerea IRCCU Veneţia.
Membrii juriului vor fi specialişti din domeniul artelor vizuale, care nu au calitatea de angajaţi ai Institutului Cultural Român, cu excepţia reprezentantului IRCCU Veneţia, care va acorda punctaj doar pentru fezabilitatea proiectelor.


V. Criterii de selecţie

Criteriile de selecţie ale juriului vor fi următoarele:
1. încadrarea în tema şi conceptul indicate de juriu:
2. fundamentarea proiectului;
3. fezabilitatea proiectului (posibilitatea de realizare practică şi încadrarea în bugetul estimat; raportul între costurile estimate şi rezultatele aşteptate; relevanţa/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului);
4. adaptarea proiectului la spaţiul (spaţiile) pus(e) la dispoziţie.

VI. Proiecte expoziţionale

În cursul anului 2011, strategia IRCCU Veneţia în domeniul artelor vizuale se va concretiza într-un număr de maxim patru proiecte, în funcţie de disponibilitatea spaţiilor expoziţionale.
Spaţiile expoziţionale puse la dispoziţia artiştilor vor fi:
Mica Galerie (Anexa 1) a IRCCU Veneţia (5 aprilie – 15 mai 2011, 17 mai – 3 decembrie 2011, 5 decembrie – 31 ianuarie 2012)
şi
Noua Galerie (Anexa 2) a IRCCU Veneţia (5 aprilie – 15 mai 2011, 5 decembrie – 31 ianuarie 2012)

VII. Forme de sprijin material pentru realizarea proiectelor

Sprijinul material se acordă persoanelor fizice în condiţiile prevăzute de prezentul regulament şi cu încadrarea în cuantumul sumelor alocate cu această destinaţie.

Acordarea sprijinului material se face în baza hotărârii juriului care se stabileşte rezultatele selecţiei, forma şi cuantumul sprijinului material.

Pentru realizarea proiectului (concept, implementare, documentare) Institutul Cultural Român va contribui cu o sumă de maximum 11 000 EUR pentru fiecare proiect în parte, în funcţie de necesităţi, conform procedurilor financiar-contabile ale Institutului Cultural Român.

Solicitanţii pot beneficia de sprijin material din partea Institutului Cultural Român pentru un singur proiect, care se va desfăşura în anul financiar pentru care s-a organizat concursul.


VIII. Modalităţi de înscriere

Înscrierea la concurs se va realiza fără taxă, prin transmiterea documentaţiei prevăzute în prezentul regulament pe cale poştală.

Concursul este public şi se adresează creatorilor din domeniul artelor vizuale, cetăţeni români sau străini.

Nu pot participa la concursul de proiecte, direct sau indirect, persoanele care au participat la organizarea sa, angajaţi ai Institutului Cultural Român sau ai institutelor culturale româneşti din străinătate, membrii juriului, membrii familiilor sau asociaţii profesionali ai acestora.

Un proiect poate fi destinat fie unui singur spaţiu, fie ambelor spaţii în mod unitar.

Dosarul pentru participarea la concurs va conţine:

• Formular de înscriere completat, datat şi semnat (Anexa 3);
• Curriculum Vitae al autorului, în limba română şi în limba engleză;
• Prezentarea conceptului artistic al proiectului, în limba română şi în limba engleză;
• Portofoliu cu imagini ale proiectelor sau ale lucrărilor realizate anterior;
• Planşe care să cuprindă prezentarea proiectului la scara stabilită de autor şi care vor cuprinde perspective, vederi, schiţe, planuri, secţiuni caracteristice şi alte detalii (opţional);
• Descrierea etapelor proiectului;
• Bugetul estimativ, detaliat pe categorii de cheltuieli (contribuţia Institutului Cultural Român nu poate depăşi suma de 11 000 EUR).

Dosarele proiectelor vor fi transmise prin poştă până cel târziu la data de 31 ianuarie 2011 (data poştei) la adresa:
Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia
Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214 – 30121
Venezia – ITALIA
Pe plic va fi menţionat „Fostering Artistic Practices“.

IX. Contestaţii

Participanţii la concurs pot depune contestaţii numai cu privire la respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a concursului în perioada menţionată la capitolul X.
Contestaţiile vor fi transmise la adresa istiorga@tin.it
Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri, desemnaţi prin ordin al Preşedintelui Institutului Cultural Român. Din comisia pentru soluţionarea contestaţiilor nu pot face parte membrii juriului. Contestaţiile se soluţionează în termen de 5 zile de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor.


X. Calendarul concursului

• Anunţarea publică a concursului: 30 noiembrie 2010
• Data limită de depunerea a dosarelor: 31 ianuarie 2011
• Evaluarea dosarelor: 15-16 februarie 2011
• Anunţarea rezultatelor: 20 februarie 2011
• Depunerea contestaţiilor: 23-25 februarie 2011
• Afişarea rezultatului contestaţiilor: 3 martie 2011

Rezultatele concursului vor fi făcute publice prin intermediul site-ului www.icr.ro şi www.icr.ro/venetia/ .


XI. Persoana de contact

Întrebări cu privire la organizarea prezentului concurs se pot adresa la alexandru.damian@icr.ro

http://www.icr.ro/venetia/