Dan Hatmanu, “Paris je t’aime”, Galeriile de artă DANA Iași


Curând după aniversarea celor 85 de ani, Dan Hatmanu revine cu o nouă expoziţie pe simezele Galeriilor de Artă „Dana”, de pe strada prof. Cujbă. Vernisajul va avea loc marţi, 22 noiembrie, de la ora 18.00, în prezentarea academicianului Dan Hăulică (Paris), a scriitorului Grigore Ilisei şi, nu în cele din urmă, a muzeografului de artă Maria Hatmanu.
Reunite sub un titlu la care Dan Hatmanu revine cu mare pasiune, „Paris, je t’aime”, lucrările de grafică şi pictură din această selecţie provin din colecţiile mai multor muzee de artă din ţară.
La începutul acestei săptămâni, discipolii, foşti studenţi de la Universitatea de Arte ieşeană, promoţia 1981, şi-au reunit lucrările într-o selecţie intitulată „Evocare Dan Hatmanu”, la 30 de ani de la absolvire. „Ei mereu  îmi fac surprize şi mă aşteptam şi acum. Este o surpriză faptul că au venit cu nişte lucruri deosebit de interesante, care m-au bucurat foarte mult. Fiecare a mers pe drumul lui, nu seamănă cu profesorul lor, nu se imită între ei şi nu se repetă. Am încercat să-l îndrum pe fiecare pe calea lui, să-şi contureze personalitatea. Fiecare este interesant în felul lui, unul este bun desenator, altul are compoziţii interesante şi aşa mai departe. Este o generaţie care mi-a dat satisfacţii”, ne-a spus Dan Hatmanu.
Expoziţia discipolilor, care include şi o lucrare a maestrului – „Nostalgia fotografiei” – poate fi vizitată în aceste zile, la Galeriile „Dana” de pe strada Lăpuşneanu, urmând ca de pe 22 noiembrie, simezele ambelor Galerii „Dana” să fie dominate de spiritul, talentul şi pasiunea marca „Dan Hatmanu”. – (Gina Popa)