Expoziţie inedită la Castelul Peleş – "Casele de vis ale Reginei Maria"


Expoziţie inedită la Castelul Peleş – "Casele de vis ale Reginei Maria" recreează interioarele şi stilul reginei

Muzeul Naţional Peleş anunţă vernisajul expoziţiei temporare "Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Bran", care va avea loc în Sălile de expoziţie ale Castelului Peleş vineri 27 aprilie la ora 17:00.
Expozţia temporară, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Bran, se bucură de prezenţa a peste 120 de piese care nu au mai fost expuse vreodată. Acestea au aparţinut reginei Maria şi au fost folosite la decorarea interioarelor Castelului Bran în acea perioadă.
Patrimoniul de o exepţională valoare artistică şi memorialistică aflat în încăperile regale de la Bran este recompus în Sălile de expoziţie ale Castelului Peleş pentru a oferi publicului "acel ceva fără nume", incomparabil şi inimitabil, care este astăzi numit "stilul reginei Maria".
Expoziţia temporară este deschisă publicului din luna aprilie până în luna septembrie.
Mai multe detalii, o prezentare pe larg şi imagini în dosarul de presă, disponibil la: http://peles.ro/assets/presa.zip
Video-ul de prezentare: http://vimeo.com/40742017

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro
persoane de contact: Daniela Voitescu, Alexandru Duţă

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ
Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I  şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.
A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.