„Temperatura 1000° C. Sculptorii și teracota” /Galeria Galateea, București


Joi, 10 mai 2012, de la ora 19.00, la Galeria Galateea (Calea Victoriei 132, sector 1, București), va avea loc vernisajul expoziției ”Temperatura 1000° C. Sculptorii și teracota”. Expun artiștii Reka Csapo Dup, Gheorghe Marcu, Vlad Aurel și Lenuța Vlad, Mircea Roman, Liviu Russu și Liana Axinte.
Curator: Simona Tănăsescu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 – 28 mai 2012.

Galeria Galateea

program galerie: Marți-Vineri  12.00-20.00
                           Sâmbătă  11.00-19.00
                           Duminică-Luni   închis
Creatorul de formă plastică, artistul vizual își construiește și de-construiește forma prin tehnici și abordări diferite, în procesul său ludic de desăvârșire a operei.

Fără prejudecăți și departe de fi tributari unor clișee ce identifică modelarea și arderea lutului, cu ”decorativismul depreciativ” (pecete și stigmat al artelor minore) sculptorii folosesc dintotdeauna această tehnică, acest exercițiu sau acest discurs vizual – Ceramica. Uneori se opresc aici, alteori forma va fi dusă mai departe, în alte materiale, prin alte tehnologii.

Expoziția de față prezintă un grup de 7 din cei mai valoroși artiști contemporani, un eșalon edificator și prestigios al acestui demers: Reka Csapo Dup, Gheorghe Marcu, Vlad Aurel și Lenuța Vlad, Mircea Roman, Liviu Russu și Liana Axinte – sunt artiști maturi a căror carieră este deja notorie; lucrările prezentate, realizate toate în argilă dar prin tehnici diferite (modelare liberă, presare în forme, amprentare, relief, rondbos, alto-relief; angobate, patinate sau fără intervenții de culoare; arse în atmosferă oxidantă sau reducătoare, în cuptoare cu gaz sau cuptoare ceramice electrice) se află toate sub semnul plăcerii modelajului, al căutării formelor, al fascinației focului și gestului ancestral.

Teracota – sculptorii si ceramica, sintagma ce se regăsește în titlul proiectului curatorial este metafora prin care sugerez încadrarea în normă și în același timp excepția de la regulă prin care teracota modelată inițial se desprinde de experiment și devine experiență.

Simona Tănăsescu, curator