Personalități contemporane în expoziția de fotografie „Romani Frumosi“, Cărturești Verona


Personalități contemporane în expoziția de fotografie „Romani Frumosi“

Portretele a 29 de personalități contemporane se reunesc pentru prima oară într-o expoziție deschisă publicului în perioada 5 – 19 ianuarie la Cărturești Verona. Expoziția face parte din proiectul „Români Frumoși – galerie de valori“, un demers inițiat de fotograful Matei Buță cu scopul promovarii românilor care se remarca prin performanțele lor. Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19:00 în ceainărie.

Istorie, Medicină, Film, Teatru, Muzică, Cercetare ȋn Stiinţă, Literatură, Artă Populară, Teologie, Arhitectură, Sculptură sunt doar cȃteva dintre domeniile de activitate definitorii pentru o conștiinţă colectivă sănătoasă. Câțiva români contemporani se remarcă în aceste domenii prin performanțele, descoperirile, operele lor. Cu un titlu simplu și direct, proiectul „Români Frumoși” inițiat de fotograful Matei Buță este o invitație la cunoaștere a acestor personalități marcante prezentate într-o galerie de valori compusă din fotografii identitare și biografii scurte.

„Fotografia este un instrument de prezentare și reprezentare umană. Aceasta este premisa de la care am plecat în realizarea proiectului. Miza este aceea de prezentare a unor personalități contemporane în portrete identitare care să-i surprindă în mediul lor de excelență, cadrul captând elemente definitorii din biografia fiecăruia în speranța că, vizualizând aceste fotografii, ne va fi mai ușor să ni-i (re)amintim.”, susține fotograful Matei Buță.
 
Realizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), proiectul „Români Frumoşi” strânge laolaltă 29 de portrete prezentate sub forma unei serii de expoziții și ulterior a unei galerii online găzduită pe platforma www.romani-frumosi.ro, scopul final fiind reunirea fotografiilor acompaniate de biografii scurte într-un album.

În perioada 10 mai – 15 iunie 2012 portretele au fost împărțite în 4 expoziții instalate simultan pe simezele librăriilor Cărturești din Constanța, Iași, Cluj și Timișoara. Cei 29 de Români Frumoși se reunesc pentru prima oară în expoziția deschisă publicului în perioada 5 - 19 ianuarie la Cărturești Verona din București. Vizitatorii vor putea aprecia, de exemplu, portretul celei care la 17 ani are 21 de expediții, 6 recorduri de vârstă şi Seven Volcanoes cuceriți; al actriței cu cele mai multe premii UNITER; al primului medic de chirurgie plastică pentru copii; al țesătoarei maramureșene faimoasă la nivel internaţional; al arhitectului român care a proiectat cea mai înaltă clădire din lume din secolul 20; al primului doctor român care a efectuat un transplant de inimă în 1964; al singurului cosmonaut român. Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19:00 în ceainăria librăriei.

Proiectul „Români Frumoşi”  este posibil datorită sprijinului acordat de iStyle, F64, Vodafone şi Epson, cu susţinerea media a Radio France Internaţional, Radio România Cultural, Revista Arte şi Meserii, Foto-magazin.ro, Vernisaje.com, Foto4ALL, Clubul Foto, România Pozitivă, Metropotam, Webcultura, Agenţia de carte, Academia de fotografie, Port.ro, Modernism și a www.BrandingpentruFotografi.ro - platforma de servicii de branding și comunicare pentru fotografi.

Despre Matei Buță
Matei Buță este fotograf freelancer pasionat de fotografia de portret, peisaj și fotografia de stradă. Matei și-a făcut ucenicia în fotografia de portret în SUA iar „Români Frumoși“ este primul său proiect expozițional.

Români Frumoși expuși în portrete fotografice:

1. Anamaria Marinca
2. Christian Mititelu
3. Crina Coco Popescu
4. Cornel Sitar
5. Cosmin Bumbuț
6. Cristian Mandeal
7. Dan C. Mihăilescu
8. Dan Mircea Enescu
9. Dorin Prunariu
10. Gigi Căciuleanu
11. Ileana Hotopilă
12. Ioana Avădani
13. Ion Barbu
14. Ion Bruckner
15. Lucian Boia
16. Marina Chirca
17. Nicolae Bordașiu
18. Nicu Covaci
19. Oana Pellea
20. Petru Moga
21. Radu Deac
22. Echipa Națională Spadă Feminin
23. Solomon Marcus
24. Ștefan Câlția
25. Stere Gulea
26. Victor Rebengiuc & Mariana Mihuț
27. Victoria Berbecaru
28. Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan
29. M.S. Regele Mihai și Regina Ana