Anca Poterasu Gallery
Oana Farcaș / In The Light, Out of Sight
Curator: Adina Drinceanu
Vernisaj: 11 aprilie, 2013, 19:00 - 22:00
Expoziție: 11 aprilie – 17 mai, 2013
Anca Poterașu Gallery are plăcerea de a vă invita joi, 11 aprilie, între orele 19:00 și 22:00, pe strada Plantelor, nr. 56, la expoziția artistei Oana Farcaș, In The Light, Out of Sight.
Oana Farcaș, propune o nouă serie de picturi în care fuzionează elemente realistic-figurative cu elemente ficționale și forme abstracte. Negociată la graniță, între alchimie și mimesis, expoziția reprezintă o nouă etapă în cercetarea picturală a artistei care are ca temă centrală lumina.
Farcaș utilizează lumina ca instrument ritualic care năucește privitorul cu reflecții și jocuri de contraste. Intenția ei este de a accentua simbolismul operelor de artă ca vehicule vizuale purtătoare de energie comunicațională, expoziția având ca subtext viteza frenetică a schimburilor între oameni și cu mediul înconjurător.
Făcând aluzie la ideile teoreticianului francez Guy Debord, substratul expoziției propune interlocutorului o societate spectaculoasă a luminii, împingându-l într-o realitate stranie, compusă din elemente luminoase ce cuceresc prin intensitate picturală și desfășurare spațial – compozițională, figurile umane din spațiul pictoric, anulându-le identitatea. Într-o asfel de societate a spectacolului, relațiile sociale autentice dintre oameni sunt înlocuite și mediate de către imagini și alte forme de reprezentare.
Oana Farcaș este o artistă stabilită în Cluj. După cațiva ani, timp în care a călătorit în jurul lumii și a locuit în diverse țări, precum SUA, Franța sau Germania, s-a întors în locul natal, integrându-se în comunitatea artistică din Cluj la Fabrica de Pensule.
Oana Farcaș este preocupată de pictura figurativă. Pictura sa este un jurnal de întrebări și idei cotidiene, un teren de testare și o oglindă metaforică a lumii. Procesul artistic arată o preocupare față de ființa umană ca o bază vie de imagini. Odată ce imaginile sunt percepute, ele devin parte a celui ce le percepe, timp în care continuă să crească și să se transforme. Picturile Oanei Farcaș au cu siguranță o trasătură caracteristică stării de visare, dar în mijlocul creațiilor sale delicate, misterioase, există ceva tangibil.
A expus atât în locuri publice, cât și private precum Mucsarnok Budapesta, Galeria Larm din Copenhaga, Fundația Francès Senlis – Franța, Hydra School Projects, CCS Kunsthalle – Mallorca, Plan-B Berlin și Cluj, Black and White Gallery, New York, Praga Biennale 4, Muzeul de Artă din Cluj.
Adina Drinceanu este curator independent, stabilit în Londra și Roma; preocuparea sa cuprinde aria mai extinsă a curatoriatului, investigand interstitiul care există între practica artei, curatoriat, scriere și educație. Momentan este implicată într-un proiect curatorial independent în Veneția, în cadrul Bienalei de Artă de la Veneția.