Project in Progress - Sfântu, expoziția taberei de proiecte artistice cu implicare socială GrowArt Camp 2012 Sfântu Gheorghe



Project in Progress - Sfântu
expoziția taberei de proiecte artistice cu implicare socială GrowArt Camp 2012 Sfântu Gheorghe
Vineri, 24 mai 2013 vă invităm la ART HUB începând cu ora 19.00 și până devreme dimineața a doua zi, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor la, vernisajul Project in Progress – Sfântu, expoziția taberei de proiecte artistice GrowArt desfășurată în Delta Dunării la Sfântu Gheorghe.
Expoziția reunește atât lucrări rezultate în urma exercițiului de 12 zile desfășurat în Delta Dunării de către cei 10 artiști beneficiari ai taberei de creație organizată de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, cât și imagini relevante ale lucrului pe proiecte. Tinerii artiști implicați sunt: Nicolae Ivan, Ozana Nicolau, Cătălina Nistor, Tudor Petrescu, Mirona Radu, Flaviu Rogojan,  Constantin Rusu, Seyr, Valentin Soare, Alexandra Șoldănescu. Expoziția durează până pe 6 iunie 2013 și va conține fotografie, desen, video, print, pictură și alte tipuri de manifestări specifice procesului de documentare și lucru pe proiectul artistic și este  curatoriată de Nona Șerbănescu.
Tabăra de proiecte artistice GrowArt Camp a avut loc în iulie anul trecut. Cei 10 tineri artiști participanți au fost selectați în urma unui call for artists pe tema proiectului social în artă. La Sfântu Gheorghe ei au avut posibilitatea să parcurgă o serie de etape specifice proiectului artistic cu impact social în prezența celor doi mentori ai taberei: Suzana Dan și Claudiu Cobilanschi. La finalul taberei a fost organizată în școala din Sfântu Gheorghe o expoziție a lucrărilor de documentare în stadiul în care se găseau la respectivul moment, expoziție deschisă comunității.
Demarată inițial ca un proiect cu tentă didactică menit să coaguleze eforturi creative în scopuri sociale, tabăra de la Sfântu Gheorghe a escaladat ușor dar sigur către un proiect cu implicații artistic-afective pentru majoritatea participanților. Miza, aceea de a găsi un spațiu cu probleme/realități sociale imperfecte de mai multe facturi de la care să se poată pleca în documentare, a dus la alegerea locului de desfășurare a taberei. Zona Deltei Dunării a incitat atenția noastră ca organizatori pentru problemele de mediu, izolarea și sărăcia locuitorilor, localitățile aflate în părăsire cum ar fi Letea și lista rămâne deschisă. Evident realitatea găsită în teren ne-a schimbat poziția vizavi de subiectul cercetării noastre,  uneori convingerile cu care plecasem de acasă fiind chiar răsturnate.
Dacă ar fi să structurez demersurile tinerilor artiști, împărțindu-le pe categorii, atunci probabil că cele mai evidente direcții au fost cea a amprentării și marcării teritoriilor și căutarea de mijloace de comunicare cu membrii comunității. [...]
Poate un fapt esențial ce nu trebuie trecut cu vederea este acela că în cadrul taberei, focusul organizatorilor și al mentorilor nu a fost pe finalitatea proiectelor ci pe coerența desfășurării, pe progresul controlat al cercetării artistice. Lucrul cu artiștii a implicat în primul rând lucrul asupra procesului, cu grijă să nu pierdem din vedere miza socială a abordării artistice. [...]
Nona Șerbănescu, curatorul expoziției
Expoziția și evenimentul de deschidere sunt organizate de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane și ART HUB în parteneriat cu Noaptea Albă a Galeriilor și Atelierul de Print. Partenerii de presă ai asociației sunt publicațiile: Modernism.ro, VeiozaArte.ro, ArtClue.ro, Vernisaje.ro, TVCity.ro, Metropotam.ro și 30rocks.ro.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre ART HUB:  ARTHUB, Bd-ul Mărășești nr.107 (intersecția cu Dimitrie Cantemir - zona fostului Budapesta), este noul spațiu de lucru și expunere oferit de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane comunității artistice din București. Ideea în jurul căreia se construiește conceptul Art Hub este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizarea unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice sau conexe.
Despre APAC: Principalulele obiective ale Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane sunt acelea de a susţine artiştii contemporani români, și în special pe cei tineri, atât în demersurile lor de creație/producție și expunere către public după cum și familiarizarea publicului larg cu fenomenul cultural contemporan artistic.

Persoană de contact galerie: Nona Șerbănescu, 0752 161 848/ arte.contemporane@gmail.com sau arthub107@gmail.com