Platforma eXpus @ Street Delivery Iaşi

Platforma eXpus @ Street Delivery Iaşi
Intervenţii,  performance-uri, instalaţii  şi proiecţii  de artă vizuală realizate de membrii  eXpus pentru Street Delivery Iaşi
14/15/16 Iunie 2013, Orele 12-20
Str. Vasile Pogor nr. 4
Artisti : Delia Andrieş, Bogdan Armanu, Andreea Dascalu, Ioan Pricop, Ruxandra Răileanu
Curatori eXpus : Delia Andrieş & Ruxandra Răileanu
Parteneri media eXpus: www.modernism.ro, www.vernisaje.com, www.tataia.net, www.artclue.net, www.artactmagazine.ro , www.culturainiasi.ro, www.inoras.ro

„Start motion!“ | Delia Andrieş (Instalatie, performance, artă participativă)
Incomoditatea produce ieşirea din zona de confort, punct în care începe gândirea conştienta şi directionaţă. Într-un context general care încurajează satisfacerea nevoilor şi atingerea unui nivel înalt de confort, “Start motion! ” este o intervenţie care propune publicului o alternativă de raportare la spaţiul comun, facilitând tranziţia de la normalitatea consensuală la experiment şi spontaneitate. Alegi sau nu sa-ţi supui facultaţile locomotorii unei situaţii atipice, relaţionând cu un spaţiu interactiv care vizează stimularea atenţiei dirijate, mişcarea corporală şi lucrul cu spaţialitatea.

“Art scene” | Bogdan Armanu & Silvia Amarancei (Video)
Video-ul “Art scene” constă într-o serie de 9 interviuri a 9 artişti fictivi şi anonimi. El ilustrează sub o notă cinico-umoristică un anumit tip de relaţie - clişeu între artişti, bazată pe invidie ca rezultat al mediului concurenţial al artei, surprinzând totodată tensiunile ideologice specifice scenei artistice contemporane.

„People“ | Ioan Pricop (Instalaţie video)
"People" a fost conceput, inițial, în cadrul unui proiect desfășurat în 2008. Lucrarea are un caracter performativ și ne prezintă, într-o formă artistic-vizuală, indivizi care stabilesc relații de comunicare prin intermediul unui limbaj gestual, constituind o metaforă a ideii de armonie cognitivă.”

“Eppur Si Muove” | Ruxandra Răileanu (Pictură, Instalaţie)
 « Eppur si muove » amplasează publicul într-o relaţie spaţiala atipică faţa de cadrul imaginii pictate,  propunându-i spre vizualizare şi analiză un proces de abandon al materiei corporale, cu scopul de a-l supune, prin introspecţie şi reflexivitate, unei atitudini de chestionare a anxietatii provocate de incapacitatiea condiţiei umane în raport cu fenomenele existenţiale.


Asociația Expus este o organizație non profit înființată în Iunie 2012 de către un grup de tineri artiști vizuali,  absolvenți ai Universității de Arte "George Enescu" Iași.  Expus funcționează ca platformă de comunicare și mediere artistică și are ca obiectiv general organizarea, sprijinirea și facilitarea desfășurării unor activități cultural-artistice, cu scopul de a contribui la creșterea nivelului de promovare a artei contemporane tinere românești. Mai multe pe www.expus.eu , www.facebook.com/expus.eu


Aflat la prima ediţie în cadrul spaţiului ieşean, Street Delivery îşi propune să întărească rolul structural pe care spațiul public îl joacă în viața locuitorilor orașului și de a le atrage atenția asupra noțiunii de "traseu cultural", prin convertirea peisajului urban în spațiu viu. Timp de 3 zile, strada Vasile Pogor va fi închisă pentru mașini și deschisă pentru oameni, găzduind numeroase evenimente culturale și artistice. Ieșenii se vor putea bucura de expoziții, performance-uri, proiecții de filme, teatru, concerte, workshop-uri dar și evenimente de arhitectură și societate civilă.  Mai multe pe http://www.streetdelivery.ro/.