5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană
Asociația Istoria Artei organizează în această toamnă al doilea proiect de anvergură dedicat istoriei arhitecturii bucureștene. Desfășurat pe trei compomente, în funcție de categoriile de public, vă propunem o serie de tururi ghidate, conferințe și ateliere pentru copii.
În perioada 21 - 22 septembrie 2013, cu ocazia sărbătoririi Zilelor Bucureștiului și a Festivalului BiblioCity - Ziua Turismului Cultural Bucureștean, vă invităm la două tururi ghidate dedicate fraților ingineri și arhitecți de origine armeană, Grigore și Nicolae P. Cerkez.
De-a lungul a peste 50 de ani în serviciul tehnic al Primăriei, la catedra universitară, în Comisia Monumentelor Istorice, la Direcția Poștelor și în cadrul Societății Arhitecților Români, Grigore P. Cerkez (1850-1927) marchează fundamental istoria arhitecturii românești. Având o pregătire și experiență bogată în construcții, Grigore Cerkez a îndeplinit nenumărate funcții în postura de inginer-arhitect, restaurator, profesor, expert și bun organizator al serviciilor unor instituții publice.
Figură importantă în epocă, Nicolae P. Cerkez (1851-1927) este astăzi aproape uitat, activitatea sa rămânând în umbra carierei monumentale a fratelui său mai mare, ing.-arh. Grigore P. Cerkez.
Lucrând aproape toată viața în serviciul tehnic al statului și petrecând 30 de ani la catedra universitară, Nicolae P. Cerkez își dedică cariera cetățenilor bucureșteni și contribuie la modernizarea capitalei în timpul domniei lui Carol I. De numele său se leagă mari proiecte ministeriale și ale unor instituții publice financiare, dar și reamenajarea palatelor regale și a grădinilor publice.
Punct de întâlnire: 21 septembrie, ora 16:00 la Universitatea de Arhitectură (Strada Biserica Enei)
22 septembrie, ora 16:00 în Piața Universității Metrou ieșirea de la Teatrul Național
Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din taxa de timbru de arhitectură.
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația Dialog și Acțiune, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Biblioteca Metropolitană București