In Memoriam - DIMITRIE GAVRILEAN, Galeria de arta Dana, Iasi

Expoziție dedicată artistului DIMITRIE GAVRILEAN, la Galeria de artă DANA

Galeria de artă DANA din Iași găzduiește, pe simeze din str. Prof. Cujbă nr.17, expoziția de pictură IN MEMORIAM a artistului plastic ieșean DIMITRIE GAVRILEAN. Vernisajul va avea loc luni, 28 octombrie, orele 18.00, iar în deschiderea evenimentului va vorbi scriitorul Grigore Ilisei. Pe simeze vor fi expuse 60 de lucrări de pictură, structurate în cicluri tematice, pe care artistul le-a abordat în timp, lucrări ce provin din colecții particulare, inclusiv cea a Galeriei de artă DANA, din colecția familiei artistului și din pinacoteca Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, partener al Galeriei DANA la organizarea acestei ample expoziții. La vernisaj și-au anunțat prezența membrii familiei, colegi și prieteni ai artistului, colecționari de artă care, cu generozitate, au contribuit la realizarea expoziției regretatului artist Dimitrie Gavrilean (1942-2012).
 De-a lungul carierei profesionale și artistice, Dimitrie Gavrilean a fost Profesor și Rector al Univeristății de Arte „George Enescu” Iași, a semnat peste 18 expoziții personale în țară și străinătate, a participat cu lucrări în expoziții organizate la: Paris, New Delhi, Mora-Vany, Sofia, Telsidie Middlesbaurrough, Cuopyo, Kosice, Roma, Tokyo, Madrid, Bruxelles, Praga, Padova, Rabat, Tokyo, Palma de Majorca, Haga, Moscova, Buenos Aires, Montevideo, Sao-Paolo, Quiuritiba, Lima, Philadelphia, Bremen, Caracas, Skopje, Bitolia, Varșovia, Lagos, Sofia, Sockholm, Helsinki, Viena, Pekin, Sanhai și figurează în colecții ale muzeelor: Muzeul de Artã Iași, Muzeul de Artã București, Muzeul de Artã Cluj, Muzeul de Artã Oradea, Muzeul de Artã Suceava, Muzeul de Artã Vaslui, Muzeul de Artã Bârlad, Muzeul de Artã Galați, Muzeul de Artã Constanța, Muzeul de Artã Timișoara, Muzeul de Artã Brașov, Muzeul de Artã Focșani, Muzeul de Artã Sibiu, Muzeul de Artã Gura-Humorului, Muzeul de Artã Craiova, Conservatorul Regal Londra, Muzeul de Artã Modernã Guggenheim – Veneția, Muzeul de Artã Modernã Helsinki, Fundația Ennzo Pagani-Milano, Muzeul de Artã Modernã Veneția, Calcasieu Museum, Lake Charles, Louisiana, S.U.A., Muzeul de Artã Modernã Neapole – Italia, Muzeul de Artã Modernã Bruxelles, Belgia.

„Dimitrie Gavrilean pictează ca într-o transă, purtându-şi mâna într-o împreunare cu cea dumnezeiască şi reîntorcând cu îmbelşugare harul primit de la Cel de Sus. E o stare de jubilaţie, foarte asemănătoare, îmi place să cred, cu cea încercată de meşterii mănăstirilor din Bucovina, cei care au înveşmântat aceste biserici în cămaşa din borangic a lui Isus, împodobită cu toate florile şi ierburile colorate şi înmiresmate ale pământului. Am perceput, filmând cu Dimitrie Gavrilean acasă la dânsul, la Voroneţ şi la Humor, că pictura lui îşi trage sevele din mitologia locurilor şi s-a făptuit atât de personal în fiinţa sa pentru că pictorul a fost dăruit cu puterea sintezelor originale. Se regăseşte în tablourile lui acea savantă şi uimitoare ştiinţă a vechilor meşteri frescari de a zugrăvi scene de mari dimensiuni, realizate din aglutinări de detalii miniaturale, iscate parcă de copiştii cei neîntrecuţi ai cărţilor sfinte. Se poate descoperi, într-o continuitate dusă mai departe, priceperea aceloraşi zugravi de a colora şi armoniza prin acorduri subtile de contrast şi frăţietate. În acelaşi timp, Dimitrie Gavrilean a învăţat şi s-a folosit ingenios creator de marea lecţie a pictorilor nordului, Bosch şi Breueghel, cu ale lor plăsmuiri de esenţă populară şi cu acea aproape ireală virtuozitate de făuritori de filigrane. Toate acestea s-au realcătuit în chip propriu în lăuntrul fiinţei creatore a lui Dimitrie Gavrilean, cel care , deschizând ochii în lumina cerească a frescelor Voroneţului, s-a croit ca pictor, şi, copil fiind, a ucenicit cu privirea şi sufletul lângă baronul Lowendal, rătăcitor în acele timpuri prin ţinutul Humorului…
         Fiul cel roditor s-a întors acasă în straie împărăteşti, cu sufletul în palmă, străluminând voltaic precum albastrul de Voroneţ.” (scriitorul Grigore Ilisei)