Adela și Vlad Dumitriu / Uman și urban, Galeria de artă contemporană SIGNUM

Organizator: Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București

Artiști: Adela și Vlad Dumitriu / Uman și urban
Curator: Delia Marinescu
Vernisaj: joi, 26 iunie 2014, între orele 18 – 22

Durata expoziției: joi, 26 iunie – vineri, 18 iulie 2014
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Website: http://signum.ase.ro

Academia de Studii Economice din București are deosebita plăcere să inaugureze Galeria de artă contemporană SIGNUM prin vernisajul expoziției artiștilor Adela și Vlad Dumitriu, în data de 26 iunie 2014, orele 18-22.

Galeria SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deținând o colecție impresionantă de lucrări de artă, alături de picturile murale semnate de Cecilia Cuțescu-Storck și Sabin Bălașa, ASE București derulează de șapte ani un proiect expozițional de mare anvergură dedicat picturii românești, în Clădirea de patrimoniu din Strada Căderea Bastiliei.

Inaugurarea Galeriei SIGNUM într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15, deschide o perspectivă nouă asupra rolului de mecena al ASE București. Având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria va găzdui expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe. Artiștii sunt invitați să propună organizarea unei expoziții personale sau de grup, prin depunerea unui concept curatorial adaptat spațiului și profilului Galeriei.

Principiile fundamentale ale funcționării acestei galerii sunt transparența și nondiscriminarea în procesul de selecție a proiectelor, caracterul integral gratuit al serviciului de organizare a evenimentelor și promovarea unei arte cu caracter de avangardă. Coordonatorul Galeriei SIGNUM este Voicu Dragomir, artist plastic și conferențiar doctor al Academiei de Studii Economice din București, iar organizarea evenimentelor este realizată în colaborare cu Serviciul de marketing și comunicare al ASE.

În data de 26 iunie 2014, Galeria SIGNUM va fi inaugurată cu expoziția de pictură, grafică și sculptură a artiștilor Adela Dumitriu și Vlad Dumitriu, intitulată „Uman și urban”, curator Delia Marinescu. Întreaga paletă de lucrări îndeamnă privitorul la un pasaj de la agitația urbană la meditația necesară căutărilor interioare. Împărțită în patru camere și multiple teme de reflecție, bogăția expoziției rezidă în căutarea unui spațiu ideal – uman și urban – explorat prin tehnici diverse, de la sculptura în bronz la acrilic pe pânză, acuarelă și tuș pe hârtie.

Arta Adelei Dumitriu este vie, spontană, o transcriere a unor impresii vizuale intense. Seria de pânze „Citadin imaginar” este un citat multiplu al diverselor perioade din istoria modernismului, de la vorticism și suprematism, până la arta brută și Bauhaus. Este citadinul propriu artistei, pe care l-a interiorizat și reinterpretat cu un limbaj estetic mereu proaspăt. În contrapondere, tușurile bicolore sunt o serie de desene care au ca sursă de inspirație modelele unice ale pielii; ele însă merg dincolo de epidermă, intrând în intimitatea funcționării unui corp – ca un oraș – în care interacțiunile sunt reglate prin atracție, respingere, descărcare electrică sau chimică. Tema „Duelului”, din care fac parte lucrările realizate în carmin, este reprezentarea spontană a duelurilor asiatice – acrobatice și atletice – cu scopul nobil de restabilire a echilibrului și dreptății umane. În final, seria „Solarelor” este inspirată de melodia lui Ian Brown, Solarized, și de imaginea colorată ce rămâne în spatele pleoapelor după expunerea directă la lumina solară.

Bronzurile rafinate ale lui Vlad Dumitriu mixează în abstract teme legate de om, de sentiment și spirit. „Rugăciunile” sale redau esența devoțiunii către Treimea divină, prin modelarea trupului celui prosternat ca o convergență a trei piloni: două mâini sprijinite și capul în pământ. Aceste creații au puternice accente arhitecturale, prin uniunea simbolică dintre credincios și locașul de cult. În prezența „Ochiului” al cărui contur sugerează o mișcare de balet, ochiul privitorului se va întoarce spre interior, în căutarea unei stabilități spirituale. Cea mai amplă lucrare, o „Poartă” este de fapt un „Ochi” multiplicat de trei ori, într-o dinamică circulară, hipnotizantă. Nu există simple porți, ci „porți către” o realitate distinctă de cea în care staționăm în momentul prezent. Acest mister al trecerii, printr-un ochi întreit și rotitor, nu poate fi descifrat, ci doar adâncit prin fixarea lui în bronz.

Adela Dumitriu are un masterat în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte, București, și urmează un doctorat la aceeași universitate. Vlad Dumitriu are un masterat în sculptură la Universitatea Națională de Arte și a expus în România, Italia, Franța, Germania și China. Delia Marinescu este masterand la Istoria artei în cadrul Universității Naționale de Arte, București.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, ArtOut, ArtWe, exclusivNEWS, Gratuitor, Igloo, Modernism, Revista Bulevard, Vernisaje, VIP - Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro