.RO / Andrei Tudoran, Galeria de artă DANA, Iasi

.RO / Andrei Tudoran

Galeria de artă DANA invită publicul ieșean vineri, 3 octombrie 2014, ora 18:00 la vernisajul expoziţiei „.RO” semnată ANDREI TUDORAN, în deschiderea căreia va vorbi criticul de artă Petru Bejan. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 22 septembrie – 13 octombrie 2014.
Andrei Tudoran este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi asistent universitar drd. în cadrul facultăţii de pictură ale aceleiaşi universităţi. Creaţia artistică a lui Andrei Tudoran are un impact profund în conştiinţa privitorului sau a colecţionarului de artă, lucrările sale fiind expuse în cadrul a numeroase expoziţii de grup şi personale organizate în ultimii ani.
Expoziţia „.RO”, după cum mărturiseşte artistul este „ca un folder de downloads. O adunătură de kestii utile, sau nu. Importante sau, mai bine nu. E ca o arhivă de mitologii personale, idei şi imagini, da e mai pă sentiment. E PICTURĂ. Nu e un proiect cu ostentative mize cultural-intelectualiste, ci mai degrabă cu finetzuri de manualitate tradiţionalistă, rezultate din plăcerea de a face. Problematizează asupra imaginii în comtemporaneitate, ridică întrebări inflaţiei şi rapidităţii cu care aceasta ni se înfăţişează prin diferite căi, din ce în ce mai tehnologice. D-asta e un proiect pictural. Pictura nu este o imagine care se instanţează în contidianul banal. Ea invită la contemplaţie, visare şi alte alea, şi îţi cere să zăboveşti în faţa ei. Acest demers artistic este unul serios: e plin de ludic, semiparodic, miserupism, detaşare (auto)ironică, hardfeelings, melancolii şi peisaje din Vamă. E cumva eclectic, la fel ca tac_su.Tac_su n-o arde cu recuperări ale memoriei şi traumei postcomuniste, deşi s-a dedat şi el la a picta o dăciutză ponosită, sau o şapcă cu secera şi ciocanu` pe capul unei foste. E, totuşi, nevoie de un context.e mai mult poetic decât narativ sau conceptual. Aparenţa de tocăniţă conceptuală e falsă. El nu-şi propune o binemeritată coerenţă tematică. S-a produs firesc: e din puţul gândirii, da e pă sentiment. E cu peisaje, (re)sentimente, cadre din filme descărcate, press esc to exit full scren, discurs intermedial.e cu pixeli fluorescenţi care-ţi fut streaming-ul. Conţine un folder numit la întâmplare SAVE. Este infinit în posibilităţi şi veleităţi, dar tot pictură îi place să fie cel mai mult să fie..............................ro