„Opt lucrări noi și jumătate” / Salonul de proiecte, Bucuresti


Salonul de proiecte „Opt lucrări noi și jumătate”:
Artisti: Marina Albu, Alexandra Bodea, Razvan Botis, Claudiu Cobilanschi, Mihai Iepure-Gorski, Catalin Ilie, Alexandra Pirici, Veda Popovici.

Vernisaj: 13 decembrie 2011, ora 19.00
Perioada: 13 decembrie 2011 – 29 ianuarie 2012

Această expozitie este primul episod al prezentarii lucrarilor selectate si produse in urma „Open Call”-ului lansat de Salonul de proiecte si destinat artiștilor aflati la inceputul carierei. Pornind de la premisa ca in Romania posibilitatile de productie in arta contemporana sunt aproape inexistente, iar artistii din generatiile noi intampina mari dificultati in a-si concretiza proiectele, Salonul de proiecte isi propune sa actioneze ca o platforma pentru incurajarea unor practici artistice care abordeaza problemele actuale din societatea romaneasca, reflectand asupra contextului contemporan.

Lucrarile prezentate in expozitie compun un camp eclectic, eterogen, aducand in discutie rolul artistului in contextul contemporan, importanta practicilor discursive si a sistemelor de comunicare. Proiectele utilizează medii diverse, de la lucrari textuale si desene la instalatii sculpturale si documentarea unor interventii in spatiul public. Mihai Iepure-Gorski recicleaza simbolistica miscarilor pacifiste, iar tiparul vizual e descompus serial intr-o succesiune de compozitii abstracte. Alexandra Pirici documenteaza o serie de actiuni in spatiul public, actiuni ce deconstruiesc substratul ideologic al unor locuri simbolice din geografia orasului, evidentiind raportul dintre grandilocventa monumentelor si precaritatea conditiei individului. In acelasi spirit, Veda Popovici mediteaza asupra rolurilor pe care si le poate asuma artistul, atat in sistemul artei contemporane, cat si in societatea actuala, reflectand asupra oscilarii lui intre activism si neputinta. Atribuirea unui rol activ spectatorului si transferul de informatie din spatiul artei in lumea exterioara e o trasatura care se regaseste si in propunerea lui Razvan Botis, el distribuind o invitatie la un eveniment exceptional care nu va avea loc niciodata. La polul opus, Claudiu Cobilanschi documenteaza productia unor obiecte de uz comun pornind de la schite prezentate in manualele din colectia FRR (FanClubul Reusitelor Romanesti) – un tip de bricolaj larg raspandit inainte de 1989, dar devenit acum, in plin consumerism, o activitate rara si aproape absurda. Interventiile Marinei Albu se mentin in acelasi registru al actiunilor concrete, ea transformand spatiul de expozitie intr-o sala de asteptare ce asigura accesul intr-o incapere separata unde o serie de servicii – de tipul Mind, Body & Spirit – vor fi oferite vizitatorilor pe toata durata desfasurarii expozitiei, conform unui program ce va fi comunicat saptamanal. Catalin Ilie tematizeaza „procesul de cautare” prin realizarea unei interventii site-specific, invitand publicul sa decodeze poezia What is the Word de Samuel Beckett, poezie inregistrata pe o banda magnetica al carei continut nu se dezvaluie decat fragmentar. Transpunerea mesajului textual intr-un alt tip de limbaj apare si in proiectul Alexandrei Bodea care isi propune sa ilustreze un univers hibrid unde cliseele presei de tip tabloid sunt filtrate prin propria ei imaginatie.

Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru ce se va desfasura timp de un an, beneficiind de sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg.
Expozitia „Opt lucrari noi si jumatate” poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 si 18.00.

Salonul de proiecte


Calea Mosilor, nr. 62‐68, etaj 2, Bucuresti


http://www.salonuldeproiecte.blogspot.com/