Ana Maria Micu / "Tender heart, keep still!" expoziţie personală C-Space Gallery, Beijing


Ana Maria Micu
"Tender heart, keep still!"
expoziţie personală
C-Space Gallery, Beijing
vernisaj: sâmbăta, 3 martie 2012, 4 - 6 pm.
expoziţie: 3 martie - 15 aprilie, 2012 mar. – dum., 11 – 6 p.m.
Artista va fi prezentă la deschidere.
C-Space are plăcerea să prezinte a treia expoziţie personală "Tender heart, keep still!" a Anei Maria Micu, ce include o selecţie de 5 lucrări recente de pictură.
Preambulul acestui proiect a fost intenţia controlată a artistei de a se transpune într-o stare de empatizare cu un public nefamiliar, prin vizionarea unor filme chinezeşti de dragoste dintr-o listã pe care a restrâns-o în final la câteva titluri ale regizorului Jia Zhangke. Expoziţia susţine ceea ce ea a construit drept un mod de a gândi al unui spirit înrudit, în care imagini ale mediului sãu domestic sau din viaţa prietenilor sãi sunt combinate cu un text decupat în suprafaţa pictatã a uneia dintre lucrãri. Fragmentul seamãnã cu o baladã popularã oarecum codificatã, versurile fiind însã citate selectate din subtitrarea în englezã a celui mai faimos film de Jia Zhangke, intitulat "Still Life".
"Tender heart, keep still!" se referã la practica de a desena după natură, situaţie în care un model neliniştit, care se mişcã fãrã contenire, compromite observaţia şi poate fi cauza unui studiu lipsit de substanţã. Are legaturã şi cu titlul filmului. O referinţã aparent evidentã la "natură staticã" este un pariu naiv dejucat de arta stratificatã a lui Zhangke. O interpretare mai
potrivitã ar putea fi cã absenţa mişcãrii este un ideal pe care el îl identificã în relaţie cu strãdania chinezilor contemporani de a se autodepãşi, ca popor. În China lucrurile care conteazã sunt de obicei concepute supradimensionat, dar în filmele lui Jia Zhangke aceastã identitate este mereu deconstruitã pânã la elemente, prin comparaţie minuscule, cum ar fi tumultul interior ce defineşte momente cheie din viaţa unei singure persoane. Alegoria este şi mai puternicã în "The world", unde termenii sunt de fapt inversaţi: lumea întreagã este reprezentatã în Beijing, la o scarã mai micã, într-un parc tematic, drept ceva ce poate fi experimentat într-un traseu turistic de 15 minute. Trebuie presupus ca scara dezvoltãrii ideale este o expansiune ce depãşeşte neliniştea personalã, spre un nivel la care totul pluteşte într-o serenã nemişcare, o stare binecuvântatã în care inima tandrã gãseşte satisfacţia nesfârşitã. O scarã mãritã produce un efect de încetinire, pânã la repaos complet, vizibil numai pentru observatorul de la nivel inferior. Imaginea explicativã care vine în minte este felul în care cerul pare apoape înţepenit. Privit cu ochiul liber, universul este nemişcat, deşi s-a demonstrat cã este animat de deplasãri majestuoase şi viteze dramatice.
Aceastã idee a unor trãiri împrumutate între sisteme parcate pe nivele diferite, printr-un fenomen ce le complicã şi le îmbogãţeşte, este ceea ce defineşte, pentru Ana Maria Micu, realitatea. Experimentarea neintermediatã nu înseamnã nimic mai mult decât un prim indiciu şi, numai atunci când informaţia este tradusã şi retransmisã de la un individ la altul, devine o expresie autenticã a vieţii. Procesul nu este fãrã pierderi, aşa cum este orice traducere dintr-o limbã într-alta, şi uneori transformãrile produc schimbãri dincolo de orice posibilitate de recunoaştere, dar in miezul sãu pãstreazã adevarata naturã a umanismului. În timpurile noastre, restaurarea credinţei, mângâierea inimii, vine din încrederea acordatã procesului de împãrtãşire, şi nu din analiza informaţiilor care se distribuie spre folosirea în comun.
C-SPACE este dedicat prezentării unor expoziţii de înaltă calitate. Prin faptul că introduce în China atât artişti europeni recunoscuţi cât şi emergenţi şi facilitează legături între artişti occidentali şi artişti chinezi contemporani, creează oportunităţi unice de a intra într-un viu dialog inter-cultural.
Pentru mai multe informaţii, va rugăm să contactaţi:
C-Space
Red No. 1 – C1 & C2, Cao Changdi, Chaoyang District Beijing 100015, China
Tel: +86 10 51273248
Fax: +86 10 51273249
E-Mail: info@c-spacebeijing.com
Website: www.c-spacebeijing.com

Ana Maria Micu (n. 1979) este un artist vizual român care trãieşte in Craiova. Experimenteazã cu combinaţii de picturã şi desen, imagini de tip picture-in-picture şi construcţii mentale de realitate declanşate de fragmente de text pe care le adaugã direct pe suprafaţa pictatã, sau ca şi titluri pentru lucrãrile sale.
în 2011, lucrãrile lui Micu au fost la a 4a ediţie a Bienalei de Artã Contemporanã de la Moscova, fiind incluse in Secţiunea de Proiecte Speciale, prin expozitia de grup "Colouring The Grey. The Second wave of the contemporary Romanian artists" curatoriatã de Cosmin Năsui, un focus pe conceptualizarea griului ca o caracteristicã a artei contemporane românesti, dar in acelaşi timp ca o culoare de tranziţie, ca o stare de spirit a unor oameni confuzi, ca un simbol al unei întregi societãţi în cãutarea sinelui.
Micu a absolvit acum 8 ani programul de master al Universitãţii de Artã şi Design din Cluj-Napoca şi pe lângã "Understatement" (2009), un duo-show cu Catalin Petrisor, curatoriat de Maria Rus Bojan, a fost, de asemenea, inclusã intr-o expozitie anterioarã la C-Space, "Strategies for concealing", în 2008, organizatã de aceeaşi curatoare. în 2006 şi 2007 Micu a fost selectatã în shortlist pentru BP Portrait Award, la National Portrait Gallery, şi lucrãrile sale au fost expuse în Londra şi în expoziţii itinerate în Marea Britanie.
www.anamariamicu.com