GrowArt #2, Licitația de artă contemporană românească, Galeria Colors Art


Lucrări a peste 50 de artiști români la vernisajul expoziției Licitației GrowArt #2 și a celui mai nou proiect de vânzare de artă contemporană: GrowArt Boutique

Miercuri, 5 decembrie, ora 19:00, la Galeria Colors Art din SWAN Office, Pipera, va avea loc o dublă lansare: vernisajul expoziției ce precede Licitația de artă contemporană românească de Crăciun GrowArt #2 și inaugurarea proiectului GrowArt Boutique - un concept nou destinat comercializării de artă contemporană aparținând Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane. Proiectul vine în completarea licitației de artă contemporană Growart, oferind clienților oportunitatea de a achiziționa lucrări de artă de cea mai buna calitate la prețuri fixe, accesibile.

Cele două proiecte complementare sunt construite în slujba aceluiași ideal și anume promovarea și valorificarea artei contemporane românești și susținerea activității artiștilor români în viață – profitul rezultat în urma vânzărilor urmând să fie utilizat pentru înființarea unui nou centru cultural și finanțarea unor noi proiecte artistice.

Printre artiștii care semnează opere ce pot fi achiziționate pe data de 17 decembrie în cadrul licitației de artă contemporană GrowArt#2 sau din magazinul GrowArt Boutique se regăsesc nume mari ale artei contemporane românești. Dintre aceștia amintim doar câțiva: Marcel Chirnoagă, Marin Gherasim, Vasile Grigore, George Moscal, Vasile Mureșan - Murivale, Aurel Nedel, Mircea Roman, Horea Paștina, Ștefan Pelmuș, Constantin Piliuță, Bogdan Vlăduță. De asemenea, organizatorii propun o selecție de loturi semnate de artiști tineri a căror operă deja se afirmă ca valoroasă și impactantă pentru peisajul cultural autohton: Florin Ciulache, Mihail Coșulețu, Sorin Dan Cojocaru, Silvia Trăistaru.

Arta contemporană este un bun cultural. Un bun cultural ce se construiește în timpul nostru. Orice investiție în arta contemporană este o investiție în viitor, un depozit, dacă vreți, pentru generațiile ce vor urma. Orice achiziție de artă este pentru artistul semnatar un stimul și o încurajare. Nu trebuie să fim indiferenți, nici expectativi, trebuie să acționăm în spiritul reconstruirii unei identități culturale chiar în prezent, chiar acum.
Nona Șerbănescu, artist plastic, director executiv APAC

În toată lumea, o operă de artă contemporană este mai mult decat artizanat, decorație interioară sau o simplă investiție ”frumoasă”. Este un alt stil de viață, foarte rewarding și exciting. Noi încă nu am înțeles prea bine asta. Vom întelege pe rând. Încercați să fiți printre primii, pentru că merită!
Daniel Ioan, profesor universitar, colecționar

O operă de artă amplifică realitatea. Universul existențial se amplifică. Trăiești într-o lume mult mai vastă decât lumea ta personală. [...] Important pentru un colecționar este să cumpere opere de artă semnificative pentru un moment.
Marin Gherasim, artist plastic, profesor universitar

Programul GrowArt are ca scop promovarea într-o manieră coerentă și clară a artei contemporane românești și a apărut din dorința de a ajuta artiștii români în viață să își valorifice lucrările. Încurajăm și susținem investiția în opere de artă contemporană realizate de artiști români; de la tineri în plină expansiune profesională, aleși în funcție de potențialul demonstrat, până la pictori și sculptori cu reputație, cotați internațional.

Programul GrowArt are următoarele componente:
- Pentru promovarea și valorificarea operelor de artă contemporane: GrowArt Auction și GrowArt Boutique
- Pentru dezvoltarea mediului cultural autohton și a bunelor practici: GrowArt Talks
- Pentru susținerea tinerilor artiști și oportunități de dezvoltare/învățare: GrowArt Camp
- Pentru educarea publicului și diseminarea informației din domeniul artistic: GrowArt Info
Obiectivele pe termen lung ale programului vizează: aportul la creșterea generală a nivelului de lucru în domeniul artelor contemporane, dezvoltarea bunelor practici, susținerea inițiativelor tinerilor artiști și  a managementului cultural. Educarea și dezvoltarea unui public cât mai amplu pentru arta contemporană.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

Scopul APAC este de a promova şi susţine valorile artistice româneşti şi de a a creşte vizibilitatea artiștilor contemporani atât în țară, cât și în străinătate. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos și la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură în special în rândul tinerilor prin intermediul a doua programe majore de acțiune: centrul cultural Independent84 și programul GrowArt .

APAC a dezvoltat GrowArt ca pe un program complex, menit să promoveze arta, managementul artistic și politicile culturale contemporane în România prin trei direcții distincte: GrowArt Auction, licitația de artă contemporană cu frecvență trimestrială; GrowArt Talks, seria de conferințe naționale pe teme de artă contemporană și management cultural cu frecvență lunară realizate cu sprijinul AFCN și GrowArt Junior, programul de cursuri de artă și cultură artistică contemporană dedicat copiilor și adolescenților cu desfășurare în școli, licee și la Independent84.

Centrul cultural Independent 84 a fost inagurat în noiembrie 2011 cu expozitia-eveniment „Fără mine” semnată Gili Mocanu și Oana Tănase. Acest spaţiu dedicat artei contemporane a devenit ulterior gazda unor variate manifestări culturale: expoziții de artă; evenimente teatrale; performance; ateliere de pictură, creativitate, teatru, scriere; conferințe și seminarii; concerte. Independent84, continuă și întregește printr-un spațiu curatorial propriu programul Visual Support, prin care APAC a derulat mai multe proiecte expoziționale în perioada 2010-2011, dintre care amintim: ”Exil” – Expoziție personală de pictură Paul Hitter cu taraf la Clubul Țăranului, mai 2010, București; ”Wicked” – Expoziție de pictură, instalație, light&sound design Otilia Cadar, Adela Edu și Nona Șerbănescu într-un spațiu alternativ Transilvaniei 9, București, iunie 2011.