Photo Romania Festival a ajuns la ediţia a III-a, Cluj-Napoca


Photo Romania Festival a ajuns la ediţia a III-a
17 - 26 mai, Cluj-Napoca, 10 zile dedicate artei fotografice. Program oficial: http://www.photoromaniafestival.ro/program/ 

Expoziţii foto, Academie de workshop-uri, invitați și evenimente în premieră în România
Inaugurarea primului Muzeu de Artă Fotografică din România
Concerte și redeschiderea Grădinii Boema

Photo Romania Festival, cel mai mare eveniment deprofil din Europa de Est, dă startul celei de-a treia ediţii. Pentru zece zile, începând de vineri, 17 mai, iubitorii de artă fotografică sunt invitaţi la o incursiune în lumea fotografiei: de la cele mai premiate imagini ale momentului, până la evenimente inedite, workshop-uri profesioniste și concerte care să marcheze expozițiile recunoscute la nivel național și internațional. Odată cu această ediţie a festivalului va fi redeschisă și una din cele mai iubite terase din Cluj, Grădina Boema.
Photo Romania Festival aduce la Cluj fotografi români renumiţi alături de fotografi străini câștigători ai unor competiții prestigioase precum World Press Photo sau Picture of the Year International.
Festivalul inaugurează primul Muzeu de Artă Fotografică din România. Acesta va fi amenajat în cadrul Galeriei Hangar, iar evenimentul de deschidere va avea loc sâmbătă, 18 mai, de la ora 18.00.

10 zile de expoziţii foto
Photo Romania Festival (17-26 mai 2013) va cuprinde zeci de expoziții pe cât de inedite, pe atât de artistice și impresionante, cu invitați de renume național și internațional, fotografi sportivi, fotojurnaliști, fotografi de fashion și advertising.
Unul dintre principalele evenimente ale acestei ediții vizează o mega-expoziție,  etalată la Centrul Nobel şi care poartă semnătura celui mai premiat fotojurnalist norvegian, Espen Rasmussen. Lucrările incluse în această expoziţie schiţează portretul refugiaților de pe plan mondial. Expoziția reprezintă o premieră atât prin impresionantele lucrări care o compun cât și prin dimensiunile acestora: 80 de fotografii uriașe vor completa cea mai mare expoziție fotografică prezentă până acum în Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc duminică, 19 mai, de la ora 18.00, în prezența fotografului Espen Rasmussen, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
România în culori, unul din cele mai apreciate proiecte foto la nivel național și cu o expunere fără precedent pe Internet, va fi lansat oficial printr-o expoziție surprinzătoare la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei va fi marcat de un concert supriză, miercuri, 22 mai, de la ora 18.00.
Două expoziții inedite vor fi vernisate de elvețianul Sebastian Magnani și de lituanianul Tadao Cern. Prima, Underdogs  prezintă mai multe portrete de câini care iau înfățișare umană. Cea de-a doua, Blow Job cuprinde o colecţie  de portrete atipice: modelele au fost fotografiate cu feţele deformate de un jet puternic de aer. Ambele proiecte au devenit virale pe Internet și au circulat în întreaga lume. În România, tablourile ajung însă pentru prima dată, însoţite de autorii lor, în cadrul Photo Romania Festival.
             
Invitaţi VIP la Academia Photo Romania Festival
Lista de invitaţi Photo Romania Festival creşte de la o ediţie la alta. La fel şi sonoritatea numelor acestora.
Festivalul găzduieşte o Academie de Workshop-uri, susținute de profesioniști în domeniu: Giuseppe Parisi, Simion Buia, Radu Sălcudean, Horațiu Curuțiu și mulți alții.
Radu Sigheti, șeful departamentului foto al Reuters România, este invitatul român special al festivalului. Cei prezenți la festival vor avea ocazia de a afla și povestea lui Thomas Câmpean, un tânăr fotograf care a renunțat la Cluj pentru a fotografia în Londra, ajungând într-un timp foarte scurt să publice ilustrate în publicații prestigioase din Regat precum The Guardian, ori să fotografieze Arsenal pe Emirates Stadium.

Adrenalina va atinge cote maxime în cadrul expoziției și a workshopului dedicate planespotting-ului (fotografie de avioane). Bogdan Pop, cel mai bun fotograf de avioane din țară, care a fost invitat recent în Dubai pentru a fotografia un eveniment acrobatic, va vorbi despre experiențele sale de la sol, dar și din aer, iar împreună cu el, doritorii vor putea lua parte la o "ședință foto" pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.
Sportul își face și el loc în programul festivalului. Fotograful Gazetei Sporturilor, Raed Krishan, va expune la Cluj Arena fotografii surprinse la Olimpiada de la Londra. Evenimentul, care va avea loc sâmbătă, 25 mai, va fi colorat de prezența sportivei  Alina Dumitru, clujeanca premiată cu argint în cadrul competiției amintite.
Fiecare final de zi din cadrul festivalului va fi marcată de un concert. Petrecerile vor avea loc la Grădina Boema și vor concerta Omul cu Șobolani, Byron, Vița de Vie, Magda Puskas și mulți alții. Prețul unui bilet de intrare la concert este de 20 de lei și reprezintă o formă de susținere pentru Photo Romania Festival și Grădina Boema.
Mai multe detalii despre programul festivalului şi descrierea evenimentelor pe care le include găsiţi pe www.photoromaniafestival.ro sau www.facebook.com/PhotoRomaniaFestival

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cofinanțat prin programul Tineret în Acțiune și sprijinit de PMA Invest, vin-de-vie.ro, Sony, iSDC, Autoworld, Grolsch, Pepsi, Iulius Mall, Inspire, Alex&George, Samyang, Quantuum, Fspot, Antoma, Segafredo.