Record: 28,6 milioane de dolari pentru lucrarea “Flag” de Jasper Johns
















Tabloul “Flag”, al maestrului pop-art Jasper Johns, reprezentând drapelul american, a fost vândut pentru suma de 28,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York, marţi seară, spulberând recordul de preţ pentru o operă a acestui artist, informează AFP.

Opera a fost scoasă la licitaţie alături de alte piese de artă modernă şi contemporană, printre care una semnată de Andy Warhol, vândută pentru 18,3 milioane de dolari.

Săptămâna trecută, casa de licitaţii a vândut o lucrare de Pablo Picasso, “Nu au plateau de sculpteur” (1932), pentru 106,48 milioane de dolari – aceasta devenind astfel cel mai scump tablou din lume.
Tabloul “Flag”, care a făcut parte dintr-o colecţie de artă excepţională ce a aparţinut scriitorului Michael Crichton, decedat în 2008, a fost evaluat la o sumă între 10 şi 15 milioane de dolari.
Colecţia lui Crichton a cuprins 31 de piese, fiind evaluată la o sumă între 48 şi 69 de milioane de dolari. Întreaga colecţie a fost vândută pentru o sumă totală de 93,3 milioane de dolari.
Tot marţi, o pictură a lui Pablo Picasso, “Femme et fillettes”, a fost vândută pentru 6,58 milioane de dolari, iar un tablou de Jeff Koons, “Vase of Flowers”, evaluat la 1 milion de dolari, a fost adjudecat pentru 2,3 milioane de lei.
Casa de licitaţii concurentă, Sotheby’s, va organiza o licitaţie de artă contemporană la New York săptămâna viitoare.
sursa: Mediafax, via modernism.ro