SATELLITE (Social Artistic Tendency group)

SATELLITE (Social Artistic Tendency group) este un grup colabo­rativ de artiști înființat de:

Delia Bulgaru, Andrei Timofte, Anca Ștefănică, Alex Tărnăuceanu, Cristina Totolici și Clara Casian în februarie 2010.

Denumirea vine de la ideea că practica artistică dezvoltată de membrii grupului are aplicabilitate socială și vizează o cercetare desfășurată în mai multe zone, termenul de „satelit” reprezentând o metaforă pentru viziunea comună față de majoritatea aspectelor cultural-artistice.

Începând cu 2007, artiștii care s-au alăturat grupului SATELLITE au lucrat individual sau sub diverse colaborări la proiecte artistice care investigau anumite preocupări, problematici sau fenomene legate de contexte socio-politice locale sau mai ample.

Artiștii s-au cunoscut pe perioada studiilor la Universitatea de Arte din Iași, iar practica lor artistică vizează mai curând producerea de proiecte în echipă decât crearea unor lucrări individuale.

Împărtășind practici artistice comune, grupul s-a înființat în formula actuală în 2010, primul proiect conceput sub semnătura SATELLITE fiind Recycling Ghosts.

Delia Bulgaru,

A absolvit recent studiile de master în arte vizuale la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași.
Realizează lucrări de instalații multimedia, pictură murală, stencil-graffiti și este interesată de investigarea circulației fluxului de informație mediatic. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor Scratch disk is full (2007), Table Talk (2008) și Tester (2009), instalate la Galeria apARTe (Iași), Control Collection (2009) instalată la Centrul Cultural Francez (Iași) și Recycling Ghosts (2010). A participat de asemenea și la programul de mediere creativă și la workshopul video Poveste de familie organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iași, 2008).

Clara Casian

A absolvit recent studiile de master la Manchester Metropolitan University,
Faculty of Art and Design (Manchester, UK) departamentul Fine Art.
Realizează lucrări de instalații multimedia, pictură murală și stencil-graffiti și este interesată de investigarea demersului mediatic în diferite contexte socio-politice. A expus, printre altele, în cadrul proiectului Scratch disk is full (2007) instalat la Galeria apARTe (Iași), Arctic (2009) instalat la Cornerhouse (Manchester, UK), Where the garment gapes (2009) instalat la Triangle (Manchester, UK), Recycling Ghosts (2010) și Manu (2010) instalat la Fafa Gallery (Helsinki, Finlanda). A participat de asemena și la programul de mediere creativă
organizat în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iași, 2008).


Anca Ștefănică

A absolvit recent studiile de master în arte vizuale la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași.
Realizează lucrări de instalații multimedia și pictură murală, și este interesată de descrierea artistică a diferitor fenomene din viața socială și politică. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor Scratch disk is full (2007), Table Talk (2008), instalate la Galeria apARTe (Iași), Control Collection (2009) instalată la Centrul Cultural Francez (Iași) și Recycling Ghosts (2010) și a participat la programul de mediere creativă și la workshopul video Poveste de familie organizate în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iași, 2008).


Alex Tărnăuceanu

Este masterand la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași.
Realizează lucrări de instalații multimedia și pictură murală, și este interesat de cercetarea artistică prin metode sociologice a diferitor aspecte sociale dezbătute în mass media. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor Tester (2009) instalat la Galeria apARTe (Iași), Control Collection (2009) instalat la Centrul Cultural Francez (Iași) și Recycling Ghosts. A participat de asemenea și la programul de mediere creativă din cadrul Bienalei de Artă Contemporană Periferic (Iași, 2008).


Andrei Timofte

Este masterand la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași.
Realizează lucrări de instalații multimedia, pictură murală, stencil-graffiti și este interesat de cercetarea artistică prin metode sociologice a diverselor aspecte ale identităților și relațiilor interumane. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor Recycling Ghosts (2010) și Tester (2009) la Galeria apARTe (Iași), dar și în cadrul proiectelor Conexiones (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra, Spania) și Un nuevo mundo (2009) instalat în Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfășurate pe perioada schimbului de experiență prin
programul Erasmus în Vigo, Spania.


Cristina Totolici

Este masterandă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași.
Realizează lucrări de instalații multimedia, pictură murală și stencil-graffiti și este interesată de reclamarea unor evenimente socio-politice relevante pe plan local. A expus, printre altele, în cadrul proiectelor Recycling Ghosts (2010), dar și în proiecte colective drept Conexiones (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra,
Spania) și Un nuevo mundo (2009) instalat în Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfășurate pe perioada schimbului de experiență prin programul Erasmus în Vigo, Spania.

http://satellite.theartstudent.org/