Postperformări / Galeriile de Artă Cupola, Iași

Postperformări 
Eugen Alupopanu | Andrei Morteci |Maria Gheorghiță-Vornicu Ioan Pricop | Mihai Tarași
vernisaj:vineri 26 octombrie ora 18.00 
prezintă: criticul de artă Petru Bejan
 26 octombrie – 1 noiembrie 2012
Galeriile de Artă Cupola Iași, Strada Cuza Vodă, nr. 2 (Piața Unirii)

Proiectul Postperformări este cel de-al treilea eveniment din programul O lună plină cu artă contemporană și pornește de la ideea îmbinării artelor performative cu cele plastice.
În limba română există o oarecare dificultate atunci când se traduce termenul performance art. Reprezentația sau performance-ul reprezintă o acțiune cu caracter simbolic, directă, care implică atât artistul cât și publicul, dar care este efemeră și din acest motiv ea trebuie arhivată prin diferite modalități cum ar fi fotografia sau documentarea video. În timpul/cadrul acțiunii performative, artistul regizează/folosește într-un mod metaforic corpul sau creează situații și forme noi de expresie.
Postperformarea urmărește să transforme acțiunea performativă, care este controlată într-o oarecare măsură, într-o documentație care sa-i furnizeze ulterior materia brută pentru o serie de lucrări. Scopul postperformării este acela de a crea imagini noi, încărcate simbolic. Proiectul de față unește inițiativele individuale a cinci artiști preocupați de ideea de reînțelegere a artelor deja ”clasicizate” și a noilor tendințe din arta contemporană.