„In the Name of…” - TARA (von Neudorf), BÁZIS – contemporary art platform, Cluj-Napoca



BÁZIS – contemporary art platform
și Galeria ANAID București

artist: TARA (von Neudorf)
detalii eveniment:      
vernisaj: 16 noiembrie 2012, 19:00
adresă: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse  59-61, etaj 1, Cluj-Napoca
www.bazis.ro | www.anaidart.ro



„In the Name of…” este un proiect amplu ce include o sută de hărţi vechi pictate şi desenate cu imaginea a o sută de sicrie ce aparţin unor soldaţi. Sicriele reprezintă soldaţii care şi-au dat viaţa în diferite războaie şi care, acum, după mulţi ani, se întorc acasă. Punctul de plecare al proiectului a fost momentul în care Tara (von Neudorf) a văzut un film despre un soldat care revenea acasă, de pe câmpul de luptă, mort. „In the Name of…” este despre sacrificiu. Fie că este vorba de un sacrificiu făcut pentru ţară, pentru un conducător, în numele unei idei, în numele unui regim politic, în numele patriotismului, al religiei sau al unei doctrine. Sicriele vorbesc despre lumea noastră şi despre lumile pe care le-am construit în decursul istoriei. Sicriului reprezintă o critică subtilă şi, totodată, virulentă, la inutilitatea războiului.
Expoziţia „In the Name of…” ridică o serie de întrebări privind noţiunea de conflict armat. Pentru ce luptăm? Pentru cine? Se justifică sacrificiile făcute de soldaţii din Roma, Posada, München, Mochacs, Oder, etc.? Sau faptul că aceste sacrificii au fost făcute în numele cuiva sau pentru cineva justifică corectitudinea acţiunilor? Este războiul soluţia?
Lucrările lui Tara (von Neudorf) pot fi extrem de inconfortabile datorită faptului că abordează adesea subiecte extrem de sensibile, scanând cele mai ascunse şi întunecate părţi ale adevărului. El nu este partizanul unei ideologii sau al unei credinţe. Tara (von Neudorf) este un artist care priveşte atent, înregistrează şi consemnează fără să dea verdicte.

Curator: Diana Dochia

│pentru informații suplimentare, contactați-ne: bazisplatform@gmail.com

contemporary art platform